fbpx

אלצהיימר

מונחים בסיסיים - מה זה אלצהיימר?

מחלת האלצהיימר הינה מחלה ניוונית הפוגעת במוח, ומשפיעה על תפקודי חשיבה, תפקודים רגשיים, הבנה של שפה, יכולת תנועה ועוד. למעשה, מדובר בסוג הדמנציה הנפוץ ביותר. בקרב אנשים עם דמנציה, מוערך כי, 60-75% מהם סובלים מאלצהיימר. הסיכוי ללקות באלצהיימר עולה עם הגיל. בקרב אנשים יחסית צעירים בגילאי 60+ מדובר ב-4.4% בלבד, אך השכיחות עולה בכל קבוצת גיל. בשל כך, יש לראות בהתמודדות עם אלצהיימר בגילאים מבוגרים, חלק טבעי מתהליך ההזדקנות ולאו דווקא "מחלה". מעניין לציין שבתרבויות מסוימות היחס לאנשים עם  אלצהיימר הינו יחס של כבוד ופריבילגיה – שכן אותו אדם זכה להגיע לגיל מופלג.  

מה גורם להתפתחות של אלצהיימר?

עדיין לא לגמרי ברור מה גורם לאלצהיימר, ונראה שמדובר במחלה הנובעת משילוב של גורמים גנטיים (אופייני יותר למקרים של התפרצות לפני גיל 65) וגורמים סביבתיים כגון חשיפה לזיהומים, אורח חיים וכו'. ממה שידוע כיום, מחלת אלצהיימר מאופיינת בהצטברות איטית של משקעי חלבון ברקמת המוח. בשלב הראשון אין כל תסמינים, אך לאורך זמן ההצטברות הופכת למשמעותית ופוגעת בתאי המוח. בשלב זה לרוב יחוו ליקויי זיכרון וקשב קלים, אך עדיין ניתן לתפקד באופן עצמאי. לצערנו, לא ניתן לעצור את מהלך התקדמות המחלה. על אף שהתהליך לרוב נמשך מספר שנים, בסופו של דבר ההתנוונות הולכת ומתפשטת בכל חלקי המוח ופוגעת במגוון רחב של תפקודים.

לא רק פגיעה בזיכרון

אומנם ההשפעה הבולטת ביותר של מחלת אלצהיימר היא פגיעה בזיכרון, אך זה בהחלט אינו המאפיין היחיד. בשל אופייה המפושט, היא גורמת למגוון רחב של ליקויים ביכולות החשיבה והתפקוד, המחריפות לאורך שנים ארוכות (לעיתים אפילו 15-20 שנה ) עד הגעה לתלות מוחלטת בסביבה. התסמינים הנפוצים בשלבים הראשונים הם פגיעה בזיכרון לטווח קצר וקשיי קשב וריכוז, שיכולים להתבטא בקושי לעקוב אחרי תוכנית בטלוויזיה, בקריאה או בהשתתפות בשיחה קבוצתית. כמו כן, נפוץ לראות תסמינים רגשיים, כגון דיכאון או עצבנות.

בשלבים מאוחרים יותר של המחלה, יכולים להופיע מגוון רחב של תסמינים המשתנים מאדם לאדם, כתלות בחלק של המוח שנפגע. דוגמאות נפוצות הן:


על אף שלכל אדם אוסף תסמינים ייחודי, אין ספק שהמשותף לכל המתמודדים הוא ההשפעה של מחלת אלצהיימר על כל היבטי החיים. כיוון שמדובר במחלה ניוונית המתקדמת לאורך זמן, הירידה התפקודית הולכת ומחמירה עד תלות מוחלטת בסביבה.

יש מה לעשות?

כאמור, אין תרופה לריפוי אלצהיימר ולא ניתן להשיב את הגלגל לאחור. למרות שישנם טיפולים תרופתיים בשוק ואחת לכמה זמן מופיעה כתבה אופטימית במדורי הבריאות בעיתונים על פריצת דרך בפיתוח תרופה, הטיפולים המוצעים כיום יכולים רק להקל על תסמינים. לצד זאת, אין משמעות הדבר שאין איך לעזור לאדם שאובחן עם אלצהיימר. אנשים עם אלצהיימר ובני משפחתם זקוקים לטיפול מערכתי ומקיף של מספר אנשי מקצוע על מנת שיוכלו להמשיך לחיות חיים מלאי משמעות ועצמאיים ככל שניתן: 

  • זיהוי מוקדם – התערבות טיפולית יעילה יותר בשלבים מוקדמים של המחלה. תהליך האבחון כולל שלילה של גורמים אחרים באמצעות בדיקות דם, שתן ובדיקה גופנית, סריקה של המוח (CT ו-MRI), ובמקרה הצורך הערכה ע"י אנשי מקצוע מתחום הנוירולוגיה והפסיכיאטריה. כיוון שלא ניתן לאבחן באופן וודאי אלצהיימר, ייתכן שהאבחנה תוגדר כ"חשד סביר לאלצהיימר" או הגדרה דומה. לאחר מכן תופנו גם לאבחון נוירופסיכולוגי, על מנת לזהות באופן ברור את היכולות שנפגעו.

  • טיפולים משמרים – טיפול תרופתי בשלבים הראשונים של המחלה יכול להקל על חלק מהתסמינים. עם זאת, כיוון שלתרופות תופעות לוואי מגבילות ישנם מטופלים שבוחרים לוותר עליהן ולהתמקד בפתרונות חלופיים. היעזרות בריפוי בעיסוק, אימונים קוגניטיביים, טיפול באומנות או בעלי חיים, יכולים לתרום רבות לשימור איכות חיים לאורך זמן.

  • התאמות נגישותהתאמה של המרחב הביתי לצרכים המשתנים יכולה לאפשר תפקוד עצמאי למרות המחלה. בנוסף, נגישות יכולה להתבטא גם בהתנהגות של אנשים – הבנה טובה של ההשפעה של המחלה ולמידה של טכניקות כמו שיטת התיקוף תאפשר לנו לתקשר עם יקירנו באופן נגיש למרות המגבלה.

  • היעזרות במעגלי תמיכה – מומלץ לשתף את הסביבה הקרובה במצב. התמודדות מוצלחת עם המחלה לא אפשרית לבד. החיים עם אלצהיימר מחייבים את החולה, בני המשפחה והחברים להשקיע מידה לא מבוטלת של משאבים, הפגנת גמישות וחמלה. ככל שמעגלי התמיכה יהיו רחבים יותר – כך איכות החיים של כלל המעורבים תשתפר.

  • יצירת מסגרת – עם הירידה בתפקוד, יעלה צורך במסגרת מארגנת שתעזור לאנשים עם אלצהיימר לשמר אורח חיים פעיל ומשמעותי בסביבתם הטבעית בקהילה. מסגרות שונות של מרכזי יום או חוגים מותאמים יכולים להיות מעשירים מאוד, ללא צורך לצאת מן הבית לסידור מוסדי.כמו גם שירות תרפיוטי בבית. כיום ישנן גם מסגרות וירטואליות שיתנו מענה מבלי לצאת מהסלון. מעבר לתרומה הברורה לאיכות החיים של יקירנו, שירות בקהילה יכול לספק לבני משפחה מטפלים שקט נפשי וזמן מנוחה יקרים מפז.

מתמודדים גם עם הסטיגמה

למרות שמהנתונים שהצגנו קודם קל להבין שמדובר בבעיה נפוצה מאוד, לצערנו היחס בחברה המערבית לאנשים הסובלים מאלצהיימר עודנו מלווה בסטיגמה. הדימוי השלילי המיוחס לאנשים עם אלצהיימר גורמים להימנעות מפניה לעזרה וטיפול – קל וחומר שיתוף עם מעגלי תמיכה.

אין ספק שמדובר בהתמודדות מורכבת.

בעמותת מלב"ב מאמינים שבניהול נכון, ניתן ליהנות משנים רבות של סיפוק וחיים מלאי משמעות לצד המחלה – ואנחנו נהיה כאן לספק סיוע ומידע בכל צעד. באתר מלב"ב תוכלו למצוא מידע על שירותים וטיפולים בקהילה לאנשים עם אלצהיימר , כגון מרכזי יום, שירות  עד הבית, קבוצות וייעוץ בזום ועוד.

כתבה:

מאיה הכט, נוירופסיכולוגית שיקומית בהתמחות, מלב"ב לקהילה

הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו לקבלת עדכונים ומידע מקצועי!

דילוג לתוכן