fbpx

זיכרונות בין הדפים – טיפול ביבליותרפי לאנשים עם דמנציה

אֲנִי חוֹלֵם לְעַצְמִי

(נָכוֹן אוּלַי מְאֻחָר מִדַּי)

חַיּיִם שֶׁל מִשְחָֹק מַחֲבוֹאִים

בֵּין מַדָּפִים עָמוּסִים בִּסְפָרִים.

 

לְהִסְתַּתֵּר מֵאֲחוֹרֵיהֶם, בֵּינֵיהֶם,

רַק כָּךְ לִצְעקֹ אֶת כְּאֵבַי, אֶת כְּעָסַי,

וְלִלְחשֹׁ אֶת מְעַט הַשִּׂמְחָה וְהַגַּאֲוָה

דֶּרֶךְ מִלִּים שֶׁאֲחֵרִים הֵעֵזּוּ לוֹמַר.

 

מתוך: ראדו קלפר/ Madame Bovary c'est moi

 

מהי ביבליותרפיה?

המילה "ביבליותרפיה" מורכבת מן המלים "ביבלוס" (ספר) ו"תרפיה" (ריפוי). במרכז הטיפול הביבליותרפי עומדים תהליכי קריאה וכתיבה המפגישים את הקורא עם נפשו. למטופלים בטיפול ביבליותרפי מוצעות "מילים שאחרים העזו לומר" המאפשרות גם למי שמתקשה לעסוק בסיפורו האישי באופן ישיר לגעת במנעד רגשי רחב ולהחיות חוויות ומצבים מן היומיום ומן העבר. למפגש הביבליותרפי מוזמנים להיכנס טקסטים מגוונים: שירה, סיפורת, מחזות, קטעים מן המקרא, מדרשים, אגדות, מכתבים, בדיחות, ביטויים, סרטים, תמונות ואפילו מתכונים.

לעתים תוך כדי שיחה, המטופל יביא טקסט שעולה בדעתו, ולעתים המטפל יציע טקסט חדש, לרוב כדי לעורר בעדינות ובעקיפין חלקים לא מודעים בנפשו של המטופל או חלקים בסיפורו, שנשכחו ונדחקו מן הסיפור שהוא רואה כסיפור חייו.

 

ביבליותרפיה לאנשים עם דמנציה

מיועדת למתמודדים עם שלבים ראשוניים – אמצעיים של המחלה, שיכולתם הוורבלית נפגעה רק מעט ושיחה וקריאה יכולות לעכב את ההידרדרות בתחום זה. מטרתה לאפשר לאנשים לספר את הסיפור שלהם, לשזור את סיפור ההווה ואת סיפור העבר יחד, תוך כדי היזכרות בחוויות של מסוגלות והצלחה והרחבת נקודות המבט על חייהם לכיוון של השלמה וסיפוק. מנסיוני, הטיפולים באנשים עם דמנציה מתבצעים באמצעות קריאה ושיחה, ולא באמצעות כתיבה.

לרוב אני מביאה את הטקסטים, טקסטים קצרים במכוון. המטופלים מתחברים לעצם הקראת הטקסט על ידי, חוויה שבעצמה נעימה, מרגיעה ומאפשרת מגע עם חוויה ילדית (חוויה מתקופת הילדות של האדם), אך לא ילדותית או מקטינה. זאת חוויה שיש בה החזקה ואינטימיות ביני ובינם והטקסט מעורר אותם לספר חוויות שלהם, להתווכח עם הטקסט וכו'. באמצעות הטקסטים והשיחה שלנו בעקבותיהם הם פוגשים חוויות שלהם שנשכחו ולפתע מתעוררות לחיים ומעניקות להם תחושת רווחה ואושר.

הטקסטים המפגישים אותם עם מגוון סיטואציות, רגשות, חלומות, טיפוסים אנושיים ומערכות יחסים, ומעניק להם תחושות של להיות חלק בעולם, אף כי פיזית, רבים מהם כבר כמעט אינם פעילים.

פעמים רבות מטופלים עם דמנציה חוזרים בסיפורם לאותן חוויות מכוננות בחייהם. בסיפורים אלה נעשה שימוש חוזר במטפורות או בביטויים מסוימים המעידים על איכות החוויה שאותה הם רוצים לזכור. לרוב החוויות שונות מחייהם בהווה: חוויות של מסוגלות, חופש, תנועה לא מוגבלת, שליטה, עצמאות, יצירה, התחלה חדשה וכיו"ב. לפיכך בהנחייתי ובאמצעות טקסטים שאני ו / או באמצעות תמונות סטילס של המטופלים אנחנו מרחיבים את הסיפור לכיוונים המעצימים תחושות אלה.

יש מטופלים שמלכתחילה מבקשים לספר את הסיפור המשפחתי שלהם וכך מעידים על הרצון שלהם להיות חלק מסיפור גדול יותר, הם רוצים סיפור של השתייכות, מסורת ושושלת ואז אענה לבקשה ובאמצעות טקסטים נרחיב את סיפורם האישי לחוויה של להיות חלק מהעם היהודי וממדינת ישראל, כך הם הופכים לחלק (ממשהו אשר "גדול" מהם עצמם) זאת אל מול הבדידות שהדמנציה "גוזרת" עליהם.

מבחינה קוגניטיבית: הטקסטים מאפשרים היזכרות במילים שנשכחו ובאמצעותם חוזרות לשימוש, גם אם רק בעת הפגישה.

 טיפים לתרגול עצמי

אומנם הטיפול הביביליותרפי נעשה ע"י אנשי מקצוע ומתבסס על תהליכים ארוכי טווח, אך בני משפחה בהחלט יכולים להסתייע בכלים מסוימים לשיפור התקשורת עם יקיריהם. לדוגמא, אם יקיריכם אינם מסוגלים לזכור את שמם, ניתן לנסות את התרגיל הבא:

לכל איש יש שם, וזה תמיד חשוב. תמיד משמעותי ותמיד קשור לזהותו של האדם. אפשר לקרוא או להזכיר את השורה הפותחת את השיר של זלדה "לכל איש יש שם / שנתן לו אלוהים / ונתנו לו אביו ואמו" ובאמצעותה לשאול אם הוא או היא יודעים מדוע זה השם שניתן להם, מה הם מרגישים כלפי שמם, כיצד השם מגדיר אותם, מה הם מרגישים כשאדם אחר קורא בשמם וכו'.

תרגיל זה מאפשר לחבר את יקיריכם להווה, לנוכחותם "כאן ועכשיו". הוא מעורר חוויה שרואים אותם כעת, וגם לזיכרונות מן העבר הקשורים בשם, ופעמים רבות למשפחתם שכן נקראו על שם מישהו מבני המשפחה. מומלץ לכתוב את דבריהם ובשיחה אחרת להראות ולהקריא את מה שסיפרו. כך תתאפשר חוויה של רצף ותחושה של סיפוק עבור יקיריכם על כך שהצליחו לחבר סיפור.

 

כתבה: מיכל אבירי, מטפלת בהבעה ויצירה בהתמחות ביבליותרפיה (M.A) בעמותת מלב"ב

 

 

Jewish Approach for Granting Meaning

הגישה היהודית בהענקת משמעות, שייכות ותחושת ערך, לאנשים עם דמנציה ובני משפחותיהם – המקרה של מלב"ב בישראל הפרק באנגלית פורסם בספר בהוצאה לאור של קיימברידג’.

להמשך קריאה

הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו לקבלת עדכונים ומידע מקצועי!

דילוג לתוכן