מהי מחלת פרקינסון?
פרקינסון היא מחלה ניוונית של המוח הפוגעת בחלקים השולטים ביכולתנו לנוע. על אף שישנם טיפולים שעשויים לעכב את התקדמותה, מדובר במחלה סופנית וחשוכת מרפא. בשלביה הראשונים, אנשים עם פרקינסון מתמודדים בעיקר עם בעיות תנועה:
- רעד במנוחה
- איטיות בתנועה – Bradykinesia
- נוקשות שרירים – Rigidity
- בעיות בשיווי משקל
עם התקדמות המחלה, עוד ועוד מערכות (כגון מערכת העיכול ומנגנונים השולטים על מצב רוח ומחזורי שינה) נפגעות והתלות בסביבה מתעצמת.
לצד התסמינים התנועתיים, למחלת פרקינסון יש מגוון רחב של השפעות פחות דומיננטיות, אך לא פחות חשובות – ובכלל זאת תסמיני דמנציה.
לצערנו, הפרעות (ליקויים) בחשיבה מהן סובלים חלק מהמתמודדים עם פרקינסון מהוות גורם סיכון משמעותי לאשפוז ותמותה. זהו אתגר מורכב, כיוון שחלק מהטיפולים התרופתיים עשויים להחמיר את ליקוי החשיבה.
האם יש קשר בין פרקינסון ודמנציה?
מסתבר שמדובר בשאלה מורכבת, שהתשובה עליה עדיין אינה חד משמעית. מחד, ייתכן שמדובר בשתי תופעות נפרדות המתרחשות בתקופת חיים דומה. פרקינסון, בדומה לאלצהיימר ויתר סוגי הדמנציה, היא מחלה האופיינית לגיל המבוגר, ושכיחותה עולה מעל גיל 70. במחקר שבחן את שכיחות התסמינים הקוגניטיביים בקרב אנשים המתמודדים עם פרקינסון, נמצא שהם יותר אופייניים למתמודדים מעל גיל 70. כלומר, בהחלט יכול להיות שמדובר בפרקינסון לצד דמנציה, ולא בפרקינסון שגורם לדמנציה. מנגד, תסמיני פרקינסון יכולים להופיע כבר בגילאי 50, ולעיתים נדירות אף לפני (דוגמת המקרה המפורסם של השחקן ההוליוודי מייקל ג'יי פוקס). במחקר מעניין שבחן את הגורמים להתפרצות מוקדמת של דמנציה, פרקינסון נמצא כאחראי ל- 1-4% מהמקרים. בנוסף, נראה כי מתמודדים רבים סובלים גם מפגיעה בתהליכי חשיבה, ונמצאים בסיכון גבוה יותר לדמנציה ביחס לאוכלוסייה הכללית.
פרקינסון עם תסמיני דמנציה
בין אם מדובר בשתי תופעות נפרדות או לא, איגוד הבריאות העולמי מפרט את רשימת התסמינים של דמנציית מחלת פרקינסון (Parkinson's Disease Dementia או PDD). דמנציית מחלת פרקינסון מאופיינת בהופעת הפרעות (ליקויי) חשיבה, שנה או יותר לאחר האבחנה הראשונית עם מחלת פרקינסון. הסימפטומים כוללים ירידה בריכוז, פגיעה בתפקודים הניהוליים, קושי לזהות מידע חזותי, הזיות ובשלבים מאוחרים יותר – קשיי זיכרון. מבחינה התנהגותית, נראים לעיתים קרובות תסמיני חרדה, עצבנות, דיכאון וקשיי שינה.
דמנציה עם תסמיני פרקינסון
ישנו דמיון רב בפרופיל התסמינים לדמנציה עם גופיפי לואי (DLB). ההבדל העיקרי באבחנה מבוסס על סדר הופעת התסמינים, וההבדלה ביניהם מורכבת למדי. משערים שדמנציה עם גופיפי לואי מהווה כ- 15% ממקרי הדמנציה. היא נגרמת מהצטברות של גופיפי חלבון במוח, הפוגעים באיזון הכימי – וכתוצאה מכך – לבעיות בתפקוד. מאפייניה הבולטים הם: הזיות, תנודתיות משמעותית בתפקודי חשיבה כמו ריכוז או זיכרון, והפרעות תנועה פרקינסוניות.
אומנם הרוב המוחלט של האנשים שמתמודדים עם דמנציה עם תסמיני פרקינסון סובלים מדמנציה עם גופיפי לואי, אך ישנן עדויות לתסמינים פרקינסוניים גם בקרב אנשים בשלבים מוקדמים של אלצהיימר ו-MCI, ושכיחותם גוברת עם התקדמות המחלה. התסמינים הנפוצים ביותר הינם: נוקשות של הגוף (Rigidity) ותנועה איטית (Bradykinesia).
איך מטפלים בפרקינסון?
- ישנם מספר סוגים של טיפול תרופתי לתסמיני פרקינסון. ההתאמה נעשית על ידי נוירולוג, על בסיס משתנים כמו גיל, סוג הפרעות התנועה, תופעות לוואי ועוד.
- טיפול בריפוי בעיסוק יכול לסייע בקשיים במוטוריקה עדינה (כמו כתיבה או בישול), לשמר עד כמה שניתן את התפקוד העצמאי ביום יום ולוודא שהמרחב הביתי מותאם לצרכי הנגישות של המתמודדים.
- טיפול בפיזיותרפיה יכול לסייע בשימור מוטוריקה גסה (כמו הליכה) ולהקל על כאב.
- קלינאית תקשורת יכולה לסייע בקשיי דיבור ובעיות בבליעה (דיספגיה). חשוב – בעיות בליעה מסכנות חיים, ויש לטפל בהן בהקדם.
- תזונאית תוכל לסייע בהתאמות להקלה על קשיי עיכול.
- טיפול נפשי ע"י אנשי מקצוע עם ניסיון בעבודה עם דמנציה יכול לסייע בהתמודדות עם תסמיני הדיכאון והחרדה.
עומס טיפולי יוצא דופן
חשוב לציין שההתמודדות עם ירידה קוגניטיבית במקביל לפגיעה בתפקודי תנועה יוצרת עומס יוצא דופן על בני המשפחה המטפלים. אין הכרח להתמודד עם ה"חזית הכפולה" הזאת לבד.
אנחנו בעמותת מלב"ב כאן, כדי לתמוך ולספק ליקיריכם מסגרת טיפולית הוליסטית שתיתן מענה לצרכיהם הפיזיים והקוגניטיביים כאחד. אתם מוזמנים לבקר באתר האינטרנט של מלב"ב.
כתבה: מאיה הכט, נוירופסיכולוגית שיקומית בהתמחות, מלב"ב לקהילה