fbpx

6 דברים שלא ידעתם על פגיעה ביכולות השפתיות (אפזיה) בדמנציה 

אפזיה היא פגיעה ביכולות השפתיות כתוצאה מפגיעה ברקמת המוח. אנשים עם אפזיה יתקשו להביע את עצמם באמצעות שפה או להבין אחרים (אלו שתי יכולות נפרדות!). לדוגמא, אדם שיכולתו לדבר נפגעת עלול לדבר ג'יבריש, ולא תמיד יבין מדוע אחרים אינם מבינים אותו.

 

בשלבים מתקדמים של דמנציה, רוב האנשים יסבלו מאפזיה.

בסוגים מסוימים של דמנציה אפזיה יכולה להיות בין התסמינים הראשונים. למשל, לחלק מהאנשים עם דמנציה פרונטו-טמפורלית יהיה קשה במיוחד לשלוף מהזיכרון מילים יומיומיות , אך הם לא יסבלו מבעיות אחרות בזיכרון ויהיו פחות שינויים התנהגותיים.

 

אם יקירכם סובלים מאפזיה אך היכולות הקוגניטיביות האחרות עודן שמורות, ניתן לפנות לקלינאית תקשורת שתסייע בתרגול שפתי, למידת כלים להתמודדות עם קשיים בשליפת מילים, תקשורת בעזרת ג'סטות (שפת גוף) ועוד.

מדובר באתגר יוצא דופן. מעבר לתסכול המתמשך שבקושי, להבין זה את זה, בהיעדר שפה, אנשים עם דמנציה מתקשים לדווח כאשר הם סובלים מכאב או אי נוחות. הם עלולים לבטא את המצוקה דרך דפוסי התנהגות שלאו דווקא יהיו מובנים לסביבה, דוגמת אי שקט או תוקפנות, שמקשים הן עליהם והן על הסובבים. לכן אם ליקירנו יש פגיעה שפתית חשוב להיות עירניים לשינויים בהתנהגותם, אחרת אנו עלולים לפספס בעיה רפואית משמעותית שזקוקה לטיפול.

הפגיעה ביכולת של יקירנו לתקשר היא אחד מהתסמינים הקשים ביותר להתמודדות עבורם ועבורנו.

אל תתמודדו עם זה לבד! אנשי הצוות של עמותת מלב"ב כאן כדי לסייע ולייעץ בכל שאלה.

כתבה:

מאיה הכט, נוירופסיכולוגית שיקומית בהתמחות ,

מלב"ב למשפחה

דמנציה ומחלות חורף

הגשם כבר מתדפק על חלוננו, ולצערנו מביא איתו אורחים פחות רצויים. בעונה הקרה כולנו חשופים יותר למחלות – מצינון קל ועד דלקת ריאות – אבל

להמשך קריאה

הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו לקבלת עדכונים ומידע מקצועי!

דילוג לתוכן