תפילת "כָּל נִדְרֵי" ומפטיר יונה ביום הכיפורים, הם שני עוגנים מכוננים בנרטיב היהודי לדורותיו.
בתפילת " כָּל נִדְרֵי " אנו מתחברים למהות ,התכלית והמטרה של יום הכיפורים: " עַל דַּעַת הַמָּקוֹם וְעַל דַּעַת הַקָּהָל בִּישִׁיבָה שֶׁל מַעְלָה וּבִישִׁיבָה שֶׁל מַטָּה, אָנוּ מַתִּירִין לְהִתְפַּלֵּל עִם הָעֲבַרְיָנִים".
תפילת "כל נדרי" היא תפילת האחדות וההכלה האולטימטיבית, המכנסת תחת כנפיה את כלל עם ישראל, ללא החרגה והדרה של מגזר, שבט, השקפה או דעה.
בספר יונה בתנ"ך, אותו אנו קוראים בתפילת מנחה של יום כיפור, אנו עדים לפער תפיסתי תיאולוגי בין יונה לבין אלוקים.
הנביא יונה מייצג את הקונספציה המקובעת שאיננה מטילה כל ספק. הוא מאד נחרץ בדעתו ביחס לאנשי נינווה ולכן הוא בורח באוניה, משליחות האל שהוטלה עליו.
הים סוער ואנשי האונייה המטלטלת גם הם סוערים. האונייה על מלחיה בסכנת חיים. הם מנסים להציל את האונייה, כשיונה נרדם ואיננו שותף לפעולות ההצלה: "וְיוֹנָה, יָרַד אֶל יַרְכְּתֵי הַסְּפִינָה, וַיִּשְׁכַּב, וַיֵּרָדַם. וַיִּקְרַב אֵלָיו רַב הַחֹבֵל, וַיֹּאמֶר לוֹ מַה לְּךָ נִרְדָּם".
יונה לוקח אחריות על הסערה ומבקש מהמלחים להשליך אותו לים. כך הם עושים, הים חוזר לרגיעה ויונה נבלע במעי הדג שבולעו. יונה חווה חוויה רוחנית במעי הדג, כמו עובר במים ברחם אימו. הנה הדג פולט את יונה ליבשה, שנולד מחדש כמו תינוק שיוצא לאוויר העולם.
הקב"ה מעביר את יונה, סדרת ים חינוכית, שיש כן להטיל ספק ולא להיות כה נחרץ ובטוח ביחס לאנשי נינווה.
הנה כי כן, סיפורו של יונה, מתחבר לאסון הגדול שפקד אותנו בשבת שמחת תורה בשבעה באוקטובר, ומלמדנו לקח גדול – עליכם לקדש את רגע הספק. אל תהיו כה מקובעים ונחרצים בקונספציה שאחזה בכם, אל תירדמו כמוני בשמירה. הקשיבו לקולות ההתרעה מהאנשים סביבכם, גם אם הם זוטרים בהיררכיה שאותה אתם כה מקדשים. החזירו לכם 7/24 את תפיסת הביטחון על ארצנו היחידה – הרתעה, התרעה והכרעה.
יונה שהיה נתון במעי הדג כמו עובר במימי רחמה של אימו, מדגים לנו כיצד אפשר להיוולד מחדש. כך הוא מנחיל לנו את הצורך לאתחול מחדש וללידה חדשה, כתוצאה מהשבר הגדול שפקד אותנו. עליכם להאמין שמהטראומה תבוא הצמיחה. אין ייאוש. עליכם לזקוף קומתכם ולגרש את החושך, באור של תקווה ואמונה.
תפילת "כָּל נִדְרֵי" קוראת לכולנו ללא יוצא מן הכלל, להיכנס תחת האלונקה החסרה ולשאת בנטל בגאווה, בזכות ולא בחסד. תפילת האחדות פונה אלינו להתאחד ולהסיר מחלוקות ולהתנהג בערבות הדדית, בסולידריות ובאחריות חברתית.
תפילת "כָּל נִדְרֵי" גם קוראת תיגר, כנגד אלו שאינם מטילים כל ספק ביחס לכוונות העבריינים להשתקם. כך היא פונה אלינו במעלה דרך התיקון והשיקום של מדינתנו, לקדש את רגע הספק.
בתפילת "כָּל נִדְרֵי" השנה, חובה עלינו לעשות חשבון נפש גם עם ייצוגי העבריינים והעבירות השוכנים בתוכנו – עבירות שנגועות בחוסר הקשבה. עבירות שנגועות ביהירות ובהיבריס. עבירות של אי קידוש הספק והיאחזות בדבקות בעיוורון הקונספציה, שמוטטה את תשתית שגרת הכוננות וניהול הסיכונים, אל מול האיומים של בני עוולה הרוצים רק לכלותנו.
כך זה קרה בערב מלחמת יום הכיפורים לפני 51 שנה וכך זה קרה באבחת חרב, בשעה 6.29 בבוקר בשבת שמחת תורה בשבעה באוקטובר.
תפילת "כָּל נִדְרֵי" שהיא תפילת התרת הנדרים שנדרנו, פונה אלינו השנה, לא להתיר את הנדר הזועק מדמי אחינו ואחיותינו מתוך האדמה – מוטטו את יכולות החמאס וסילוק נוכחות שלטונו. עליכם לכלות את יכולות החיזבאללה, השיבו החטופות והחטופים לחיק משפחותיהם והחזירו המפונים לבתיהם.
העניקו רוח גבית ועידוד למנהיגינו המדיניים והצבאיים, בני האור, בנתיב ההצלחות הצבאיות אל מול בני החושך בשבע חזיתות הרוע.
כותב: ד"ר זאב פרידמן מנכ"ל עמותת מלבב/ פורסם בעיתון מעריב 08/10/2024