הקפדה על תזונה בארוחות משפחתיות, לאנשים עם דמנציה

אחרי שכל חיינו רובנו אמרנו שנתחיל את הדיאטה "אחרי החגים", פתאום בגיל המבוגר ובהתמודדות עם דמנציה זה קצת יותר בעייתי. ארוחות החג הכבדות והעשירות יכולות לפגוע בבריאות, ולא תמיד ניתן "לזייף" בהן ולכפר אחר כך מבלי לגרום נזק משמעותי לא רק למידת המכנסיים. אם נודה באמת, גם ארוחות שישי משפחתיות יכולות ליצור את אותה בעיה במהלך השנה.

מומלץ לתכנן מראש את הערב והתפריט מראש תוך שקלול הצרכים של יקיריכם.

עבור אנשים שחיים עם דמנציה, בארוחה משפחתית מועצם הקושי להקפיד בכוחות עצמם על מגבלות תזונתיות.

 בגיל המבוגר הולכות ומצטברות להם מגבלות תזונתיות – דמנציה וסקולרית, סכרת, תרופות (כמו מדללי דם) ועוד מחייבים שינויים בתפריט. גם במצב קוגניטיבי תקין לחלוטין לא קל להקפיד על המגבלות התזונתיות מול שולחן עמוס בכל טוב… עבור אנשים עם דמנציה שסובלים מפגיעה בזיכרון, התנהגות אימפולסיבית או אכילה כפייתית, זה כבר (כמעט) בלתי אפשרי. קערות ההגשה במרכז השולחן יכולות להיות "טריגר" לצריכה של כמות מוגזמת או של מזונות אסורים.

לא פשוט לאזן את המתח בין הרצון לתת ליקירנו תחושה שהם עדיין חלק מהארוחה המשפחתית ועצמאיים (במידת האפשר), לבין ההכרח לשמור על בריאותם. מציאת פשרה בין  הצרכים הייחודיים של יקירנו לבין ההנאה וההרגלים של יתר המשפחה גם היא אינה פשוטה.

כדי להקל, אספנו טיפים שיעזרו לכם למצוא את הפיתרון המתאים ביותר:

  • הגשה בצלחות אישיות ולא במרכז השולחן. אם עדיין יש יכולת לתקשר, אפשר להציע 2 אפשרויות לבחור מביניהן. אם לא, הכינו עבורם צלחת שתואמת את ההנחיות הרפואיות.
  • להוציא את המנות לשולחן בהדרגה (בכל פעם 2-3 מנות, למשל) ולפנות את השולחן בין לבין כך שלא יווצר עומס פיתויים.
  • הגבלת פחמימות וסוכרים – אם יש מגוון גדול של מנות, אפשר לטעום מעט מכל דבר או לבחור מנה גדולה וחלבונית שתעזור לעורר תחושת שובע. הימנעו מצריכה של כמה תוספות פחמימתיות (תפוחי אדמה, פסטה, לחם), שתייה מתוקה וקינוחים באותה ארוחה. בהכנת מנות פחמימתיות מומלץ על שימוש בדגנים מלאים שטובים יותר לאיזון סוכר, רצוי בליווי מעט שומן כדי להאט את קצב הספיגה (אינדקס גליקמי נמוך).
  • הגבלת מלח – אם יש בעיית נתרן (אבל לא אשלגן) אפשר להשתמש בתחליפים או תיבול חזק.
  • מומלץ להתייעץ עם תזונאית כדי לקבל המלצות מותאמות אישית.

למגוון המנות יש גם יתרונות! מתמודדים רבים מדווחים על שינויים בחוש הטעם והריח, שיכולים להפוך מנות אהובות לבלתי נסבלות. זו חוויה מתסכלת מאוד (גם למי שטרחו להכין, כמובן), אבל המבחר מספק דרך להחליף למנה אחרת בקלות. מי יודע – אולי מאכלים שבעבר לא אהבו עכשיו יהיו ערבים לחך?

שיהיה בתיאבון! וזכרו שאנחנו כאן בעמותת מלבב כדי לתמוך ולייעץ לכל אורך הדרך.

כתבו:

נעמה ראובני, תזונאית במלבב עד הבית

מאיה הכט, נוירופסיכולוגית שיקומית, מלבב לקהילה

הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו לקבלת עדכונים ומידע מקצועי!