לכבוד יום האישה הבינלאומי, חשבנו להפנות את הזרקור להיבט פחות מדובר של דמנציה ואלצהיימר – ההשפעה של מגדר.
לפי סקירה שערך משרד הבריאות, נשים מהוות כ-65% מאנשים שאובחנו עם דמנציה ואלצהיימר בישראל.
הפער דומה בכל העולם, אך הסיבות עדיין אינן ברורות. יש הטוענים שהסיבה נובעת מתוחלת חיים ארוכה יותר, ומנגד ישנן עדויות להבדלים גנטיים והורמונליים המהווים סיכון. חוקרים אחרים מדגישים דווקא את ההשפעה של פערים מגדריים מבחינה חברתית .אם הם צודקים, סביר שנראה תמונה הפוכה בדורות הבאים.
הטענה שהפער החברתי משפיע באופן ישיר על נתוני התחלואה עדיין מצריכה מחקר. יש נושא אחד שלגביו אין ויכוח – מנגנונים חברתיים, הם שגורמים להשפעה היתרה שיש לדמנציה על נשים באופן עקיף, כמטפלות עיקריות.
מחקרים מכל העולם מראים שנטל הטיפול בטיפול בבן משפחה עם דמנציה ואלצהיימר נופל בעיקר על נשים (בייחוד כאשר יש צורך בליווי צמוד), והן מקבלות פחות סיוע מבני משפחה אחרים ביחס לגברים. הפער מוביל לכך שנשים סובלות יותר מ"תופעות הלוואי" של הטיפול האינטנסיבי שמצריך אדם עם דמנציה ואלצהיימר – תסמיני חרדה ודיכאון, הזנחה של הבריאות הפיזית, פגיעה בהכנסה וצמצום חברתי משמעותי.
לשמחתנו, בשנים האחרונות ההכרה בפגיעה המשנית של דמנציה הביאה לפיתוח מענים גם עבורכן. היום ובכל ימות השנה ניתן למצוא אצלנו כתף תומכת ומגוון שירותים שיסייעו לכן (ולכם) להתמודד עם האתגר המורכב שדמנציה מזמנת לחיינו.
אתן מוזמנות בחום להצטרף לקבוצות תמיכה לבני משפחה מטפלים, להיעזר בשירות הסוציאלי שלנו או פשוט להשתמש בשירותים הדיגיטליים שלנו כדי לפנות לכן זמן יקר למנוחה, חברים ועבודה.
צרו איתנו קשר, היום 1700-70-4533
כתבה: מאיה הכט, מלב"ב לקהילה