לטיול יצאנו – האם אפשר לצאת לחופשה עם דמנציה?

מזג האוויר הנעים, הפריחה והחג מדגדגים לכולנו לצאת לחופשה. קל לדמיין סוף שבוע רגוע מול הנוף בצפון, או טיול בחיק הטבע. מול ההרים והכנרת בוודאי נוכל להשתחרר מהמחנק של שגרת הטיפול השוחקת, ולהירגע ביחד. רגע לפני שהזמנו את הצימר, המציאות המורכבת קוטעת את החלום בהקיץ. האם אפשר לצאת לחופשה עם דמנציה ?

זו אינה דילמה פשוטה. מצד אחד, חופשה רגועה יכולה להיטיב עם יקירנו. מצד שני – גם החופשה המושלמת, לעולם לא תהיה 100% רגועה כאשר מתמודדים עם דמנציה. ככלל אצבע, ניתן לקבל החלטה לפי שלב המחלה. חופשה מחוץ לבית יכולה לתרום ולהתאים לשלבים התחלתיים של המחלה. אם גירויים חדשים עדיין מהווים מקור לאתגר ולא למצוקה, אין מניעה לצאת להנות ולהירגע מהזמן המשותף.

בהמשך מדובר בסוגיה יותר מורכבת. בדמנציה בדרגת חומרה בינונית, היכולת להסתגל למקומות לא מוכרים ונסיעות ממושכות, יורדת. עבור רבים, השהייה במרחב מותאם ומוכר מספקת ביטחון ויציבות שמאפשרת תפקוד עצמאי, ולא מבליטה את הליקויים. קשה שלא להיות מופתעים כשבחדר מלון או בחוף הים, הביטחון מתפוגג ומתחלף בבלבול וחרדה משמעותית. במצב כזה, כבר אין מנוס מלבטל את הבילוי. עם זאת, לא פשוט לזהות האם הגיע השלב שבו יציאה מהבית כבר אינה מתאימה. אם לא בטוח כיצד קרוביכם יגיבו לסיטואציה וחוששים מאכזבה, נסו לחשוב על מצבים דומים של התמודדות עם סביבה זרה ועומס גירויים. כיצד הם התמודדו עם ביקור אצל רופא, בחנות או בבית של חברים? אם ההתנסות הייתה לא נעימה, כנראה שעדיף לוותר.
לצערנו, בשלבים מתקדמים של דמנציה יציאה לחופשה מחוץ לבית היא כבר מסוכנת. סביבה לא מוכרת וריבוי גירויים מהווה גורם סיכון מוגבר לנפילות, שוטטות והחרפה של תסמינים כמו מחשבות פרנואידיות.

שיקול נוסף ולא פחות חשוב הוא כיצד אתם מתמודדים עם תסמיני הדמנציה של יקירכם. אם במרחב הביתי המוכר אתם מתקשים להתמודד עם התנהגות בעייתית, התאווררות מחוץ לבית עשויה להישמע מפתה אבל היא כנראה רעיון לא כל כך טוב. חופשה מזמנת לפתחנו התמודדות עם משברים יוצאי דופן שיאתגרו גם מטפלים מנוסים. רחוק מהעוגנים שמסייעים בהרגעה בשגרה, כשאתם מוקפים זרים, משבר שיחסית קל לטפל בו בבית יכול להפוך לבלתי אפשרי. במצב כזה אולי עדיף לצאת לחופשה לבד – ולחזור עם כוחות מחודשים.

אם החלטתם שחופשה מתאימה לכם, כדאי לתכנן היטב מראש. הנה כמה טיפים מסייעים:
1. העדיפו לנסוע למקום מוכר – התארחות בבית קרובים או טיול במסלול אהוב יגדילו את הסיכוי לחופשה מוצלחת.
2. תכננו לו"ז מרווח ורגוע – זה הזמן לחופשת בטן גב על שפת הבריכה או פיקניק בחיק הטבע. ריבוי פעילויות ומעברים בין מקומות יעלו את הסיכוי לתקלות.
3. לארוז נכון – אל תשכחו לקחת איתכם מסמכים רפואיים, תרופות, ואמצעי איתור (צמיד/שעון וכו'). מומלץ להכניס למזוודה גם חפצים מוכרים שישרו ביטחון, כמו כרית או שמיכה אהובים.
4. לא לנסוע לבד – בסביבה לא מוכרת, אנשים עם דמנציה ואלצהיימר זקוקים להשגחה צמודה מהרגיל. כדי שתוכלו גם אתם להנות, צאו לחופשה עם בני משפחה נוספים שיוכלו לחלוק את נטל הטיפול.
5. שמרו על גמישות – קשה לצפות הכול מראש, במיוחד עם דמנציה. שמרו על האפשרות לבטל ולחזור הביתה, או לוותר על פעילות מאתגרת מדי. לדוגמא, בחירה ביעד חופשה שנמצא במרחק נסיעה קצר מהבית תאפשר לחזור בקלות במקרה חירום.

בשלבים בינוניים של דמנציה, חופשה ביתית יכולה להיות חלופה מצוינת. טיולים במסלולים מוכרים בשכונה, ביקורי קרובים ותכנון פעילויות מעשירות יאפשרו יציאה מרעננת מהשגרה. חשוב לומר שאם חופשה ביתית היא האופציה המתאימה ביותר, אל תוותרו על יציאה לחופשה "אמיתית" בעצמכם. לעיתים קרובות קרובי משפחה של המתמודדים עם דמנציה מרגישים אשמה לקחת זמן למילוי מצברים.

אם המחשבה על לקחת קצת חופש מציפה גם אותך אשמה, אולי הדוגמא הבאה תקל מעט:
לפני שהקורונה הכריחה את כולנו "לנפוש" בבית, הדריכו אותנו בתחילת כל טיסה לחופשה שבמקרה חירום קודם כל יש לחבוש מסיכת חמצן על עצמנו – ורק אז לסייע לאחרים. אם לא נפעל בסדר הזה, אנו עלולים לאבד את ההכרה לפני שנספיק לעזור להם ולעצמנו. כללי הבטיחות בטיסות נכונים גם בטיפול בדמנציה (ובטיפול בקרובי משפחה בכלל). אם לא נדאג לעצמנו, השחיקה תמנע מאיתנו לעזור לטווח ארוך.


אנחנו בעמותת מלב"ב נהיה כאן לספק תמיכה ומידע בכל צעד. 1700-70-4533

חופשה נעימה וחג שמח!

כתבה: מאיה הכט (M.A נוירופסיכולוגיה שיקומית), מלב"ב לקהילה

הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו לקבלת עדכונים ומידע מקצועי!

הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו לקבלת עדכונים ומידע מקצועי!