פעילות קוגניטיבית: המילה "קוגניציה" מתייחסת למכלול כישורים ומיומנויות שהמוח יכול לעשות, אשר ניתנות לסיווג, מדידה ובקרה. הקוגניציה מורכבת מרכיבים שונים כגון יכולותינו ללמוד, לזכור, לפתור בעיות ולשים לב. באמצעות כלים טיפוליים, שפיתחה עמותת מלב"ב, ניתן לשמר את הפעילות הקוגניטיבית, כמו תרגילים לשיפור הזיכרון, תרגילי חשבון, תרגילים לשיפור השפה, משחקי חשיבה, קריאה וכתיבה, שיחה ועוד.
הפעילות הקוגניטיבית ב"מלב"ב עד הבית" מסופקת ע"י גרונטולוגים, מרפאים בעיסוק ותרפיסטים, שקיבלו הכשרה בתחום זה.
פעילות קוגניטיבית במחשב: במהלך השנים פותחו על-ידי מלב"ב טכנולוגיות מיחשוביות לצורך גירוי קוגניטיבי לאנשים המתמודדים עם ירידה ביכולות המוחיות.
טיפול בדרמה הינה פעילות מגוונת מאוד, המאפשרת לאדם אינטראקציה השלכתית מהנה במגוון כלים. היא מאפשרת לאדם לגעת ברגשותיו ולספר את סיפורו האישי בסביבה מקבלת ולא מאיימת.
הפעילות מועברת על-ידי דרמה תרפיסט, שלרשותו עומדים כלים רבים ומגוונים, החל ממשחק תפקידים, דרך שימוש בבובות וחפצים שונים, עבודות יצירה ועד פיתוח שיחה.
בעבודה עם אנשים בגיל השלישי ובפרט עם אנשים המתמודדים עם דמנציה, מתאים מאד הטיפול בדרמה לכל שלבי הירידה הקוגניטיבית. אצל אנשים מבוגרים ברמת תפקוד קוגניטיבית רגילה וכן אצל אנשים בשלבים ראשוניים של דמנציה, הטיפול בדרמה מחזק יכולות קוגניטיביות, תוך נגיעה ושימור זיכרונות מהעבר. בשלבים מתקדמים של הדמנציה מסייע הטיפול בדרמה לגירוי חושי מגוון, על-ידי שימוש במרקמים שונים, במוסיקה ובתנועה.
לתרפיסטים באמנות מגוון חומרים ושיטות לפעילות יצירתית, החל מצבעים מסוגים שונים, דרך הדבקות ועד לפיסול בחומרים מגוונים. הפעילות באמנות מספקת למטופל גירוי חושי של מישוש ושל ראייה. היא מעניקה הזדמנות מהנה לחיזוק המוטוריקה הדקה. היא מעשירה את היצירתיות הטמונה בכל אדם. התוצרים המוחשיים של פעילות זו עשויים לחזק את הרצף משבוע לשבוע, ואף להציע הזדמנויות לעבודה עצמאית בין המפגשים. היצירה האמנותית מעצימה מאוד את האדם ואת יכולותיו.
טיפול במוסיקה כולל בו זמנית – הקשבה, שירה, נגינה ומקצבים. הפעילות מגרה, משמרת ומפתחת את היכולות החושיות. העבודה על המקצבים ופיתוח ה"דיאלוג" המוסיקלי, מפתחים את היכולות המוחיות, והשיחות סביב ובאמצעות המוסיקה מפתחות יכולות קוגניטיביות ושפתיות. ההתחברות למוסיקה מוכרת מהעבר, מסייעת בהעלאת זיכרונות במישור המודע והלא-מודע, כאחד. כל זאת תוך הנאה והתעסקות באמצעי נעים ולא מאיים.
הכלים המשמשים את המטפל בפוטותרפיה הם המצלמה וצילומים. האלבום המשפחתי עשוי להוות כר פורה לפעילות. הוא מאפשר העלאת זיכרונות מהעבר, שיחה על אנשים ומאורעות חשובים מעברו של האדם המטופל. בכך מספקת הפוטותרפיה גירוי קוגניטיבי וחיזוק הזיכרון. כמו כן עשויה הפוטותרפיה להוות פעילות יצירתית בשימוש במצלמה או בשימוש בתמונות כבסיס לעבודת יצירה. פעילות זו מגרה את חוש הראייה, תוך העצמת האדם בפעילות יוצרת ומספקת.
ביבליותרפיה היא גישה טיפולית, המבוססת בעיקרה על שימוש בטקסטים כתובים. גישת הטיפול התרחבה גם לשימוש בסיפורים בעל-פה, קריאת טקסטים שונים ודיון עליהם, ו/או כתיבה יוצרת. הביבליותרפיה מהווה גירוי קוגניטיבי לאדם הנהנה מספרות לסוגיה. היא יכולה אף להתאים לאנשים בעלי יכולת תקשורתית חלשה, ומאפשר להם להקשיב למסופר, מפי המטפל. הכתיבה מחזקת את המוטוריקה העדינה, לצד מתן חיזוק ליצירתיות של הכותב.
בטיפול בגינון, פוגש האדם את הטבע, בתוך ביתו. אפשר כמובן לעבוד בגינת הבית או במרפסת, אך ניתן לעבוד גם ליד השולחן בבית, עם קערות ועציצים. הפעילות כוללת זריעה ושתילה, גיזום והשקיה, תוך שיחה על תכונות הצמחים, אזורי גידולם, דרכי הטיפול הנכונים לכל צמח ושתיל. פעילות הגינון הטיפולי מגרה את כל החושים- כמו גם שמיעת קולות העלים והרוח. היא מהווה גירוי קוגניטיבי, הן בדיונים המתקיימים על הצמחים, והן במעקב אחר ההתפתחות של הצמחים. הטיפול בצמח מעניק לאדם תחושת העצמה וסיפוק.
המפגש עם בעלי-חיים והטיפול בהם, מחזק את היכולות התקשורתיות של האדם, מאפשר הבעת רגשות באמצעות מגע ומעניק לאדם המתמודד עם דמנציה ואלצהיימר משמעות ואחריות. פעילות זאת עשויה להעניק היכרות עם מגוון בעלי חיים, גדולים כקטנים. שעת פעילות עשויה לכלול פגישה עם בעל-חיים, הכרת שמם, ליטוף, האכלה ושיחה על הרגליהם, צרכיהם וסביבתם הטבעית. לעיתים בעלי החיים יופיעו בצורת צילומים או סרטים, שניתן לשוחח עליהם. בכך מספקת פעילות זו גירוי קוגניטיבי לצד הגירוי החושי (המישוש, והריח) וחיזוק הצדדים החברתיים של האדם. בנוסף הטיפול בבעלי חיים מאפשר עבודה על המוטוריקה של המטופל.
הליווי הרוחני שׂל אדם עם דמנציה ואלצהיימר נועד להיות עם האדם "באשר הוא שם". הוא מאפשר לאדם למצוא את החיבור שלו אל החלקים שאין בהם ירידה קוגניטיבית, כתוצאה מהדמנציה, אל הנשמה, ולחוות את החיוניות ואת התודעה הרחבה של האדם. הליווי הרוחני מותאם לכל אדם על פי תפיסת עולמו ותודעתו. המלווה יכול להיעזר בשירים, במוסיקה, בטקסטים, בתפילות, באמנות, בסרטים או בחפצים משמעותיים במהלך המפגש, כדי לאפשר שיח וחיבור אינטימי ואותנטי. ליווי רוחני יכול להיעשות גם בשתיקה, ללא כל שיח וללא תוכן קונקרטי. פעילות זו מתאימה לאדם המתמודד עם דמנציה ו/או לבני משפחתו.
בצוות "מלב"ב עד הבית" מדריכי כושר ופעילות גופנית, המומחים בעבודה עם אנשים בגיל השלישי. הפעילות מגוונת, החל מיוגה ופילאטיס ועד לפעולות לחיזוק השרירים ומתיחות. הפעילות הגופנית וההתעמלות לסוגיה תורמת לבריאות ולתחושת הרווחה של האדם. היא מחברת את האדם לגופו ותורמת לחיוניות שלו.
הפעילות בתנועה נעשית על-ידיי תרפיסטים מוסמכים. היא מאפשרת לאדם להתחבר אל גופו. להתנועע באופן נעים ומהנה עם מגוון אביזרים, לפעמים בליווי מוסיקה. הפעילות בתנועה מהווה סוג של פעילות גופנית וחושית. הטיפול מאפשר חיזוק הביטחון העצמי וחיבור בין גוף ונפש, העלאת תכנים רגשיים באמצעות התנועה.
המרפאים בעיסוק שבצוות "מלב"ב עד הבית" ממלאים תפקיד כפול: הם עורכים הערכות מקצועיות בבית המטופל, אשר מתמקדות בהערכת התפקוד של האדם במישורים שונים, והתאמת הסביבה בבית לצרכיו. בנוסף הם משתייכים לקבוצת המטפלים הקוגניטיביים, המטפלים באדם במגוון פעילויות הפעלה- פיזית, קוגניטיבית, חושית ומחשבתית.
העובדים הסוציאליים ב"מלב"ב עד הבית" הם אלה שממליצים למטופל כיצד להרכיב את חבילת השירות שלו, בהתאם להערכה הפסיכו-סוציאלית שלהם, הנערכת בתחילת ההיכרות עם המטופל ובני משפחתו.
בהמשך מהווה העובד הסוציאלי הגורם המתאם, מייעץ ומרכז את השירות עבור המטופל. העובד הסוציאלי זמין טלפונית לשאלות, הבהרות וייעוץ. הוא גם יוזם מצידו מעקב קבוע על השירות הניתן- מול המטופל מחד, ומול הצוות המספק את השירות, מאידך.
לצד זאת ניתן להזמין שירות טיפולי של עובד סוציאלי למתן תמיכה ולווי מקצועי בהתמודדות היומיומית של המטופל ו/או בני משפחתו.