fbpx

השיחות שאחרי השתיקה

חודשים הייתה מ. מכונסת בעצמה, שותקת, ולא לוקחת חלק בפעילויות מרכז היום של מלב"ב, עד שלפתע חל השינוי

היא ישבה בפינת החדר, מכונסת בעצמה. שותקת כל הזמן, לא משתתפת בפעילות, לא משתפת איש במה שעובר עליה. מרוחקת. חיה בבועה של עצמה. מסרבת ליצור קשר. פוחדת ממגע. לא לוקחת חלק בפעילות מרכז היום של עמותת מלב"ב בפסגת זאב ירושלים.

כל ניסיונות צוות מרכז היום לשתף אותה בפעילויות, עלו בתוהו. מ., בתחילת שנות ה-80 לחייה, מתמודדת עם דמנציה ברמת תפקוד ירודה, בנוסף למחלת סכרת ממנה סובלת, ישבה משך שעות בכיסא הגלגלים שלה, ראשה שמוט, כאילו לא מגלה עניין בסובב אותה.

הצוות הטיפולי במרכז היום של מלב"ב בפסגת זאב נתן לה את הזמן שלה להשתלב. כמי שמודעים ומורגלים למצבים שכאלה, בהם אנשים עם דמנציה ואלצהיימר, המגיעים למרכז היום כשהם חשים מפוחדים, לעיתים מאוימים, עם חרדות קשות מנטישה, כאילו בני משפחתם רואים במרכז היום כמה שעות של שקט ומנוחה. חודשים ישבה כך, מסרבת לכל מגע. אפילו לא מיישרת מבט לעבר אנשי הטיפול שפונים אליה. גם עם שאר באי מרכז היום מסרבת ליצור אפילו קשר עין.

לאט לאט המחיצות הוסרו. באחת ההרצאות הבחינו כי מ., שראשה היה שמוט באופן קבוע לכיוון הרצפה, מרימה אותו לפתע ומרוכזת בדברי ההרצאה. עדיין מסרבת לקחת חלק בהפעלות השונות. והנה, פיה ושפתותיה החלו נעות לצלילי המוסיקה, ואף מצטרפת בקול חרישי לשירה. מיום ליום הבחינו כי היא לוקחת עוד חלק, ולו קטן, בפעילות. השינוי היה איטי, בקטנה.

יום אחד, כשעדיין לא דיברה עם איש במרכז היום, קראה לפתע לעברה של מנהלת מרכז היום: "יש לך שמלה יפה היום ". כולם היו מופתעים ונפעמים. לראשונה נשמע קולה של מ. במרכז. המנהלת ניגשה אליה, ליטפה את ראשה והודתה לה. היה זה אות וסימן לאמון של מ. בצוות מרכז היום. מאותו רגע היא החלה לקחת חלק פעיל בפעילויות המגוונת במרכז, וכיום אפשר לנהל איתה שיחות, אפילו שיחות מצחיקות.

הצוות המקצועי במרכז היום של מלב"ב מסביר כי השהיה בבית של אנשים עם דמנציה ואלצהיימר, ללא פעילות, רק מגבירה את קצב ההתדרדרות של האדם. "הפעלה, שמיעת מוסיקה, פעילות תנועתית, פיזיותרפיה, שיחות וכל פעילות אחרת במרכז היום, גורמים להם בתהליך, מצב רוח טוב, צחוק, שיתוף ושיחה". מרכז היום במלב"ב העניק למ., תחושה של משמעות, חיוניות וערך עצמי.

כתב: דוד גולן, דובר מלב"ב

Jewish Approach for Granting Meaning

הגישה היהודית בהענקת משמעות, שייכות ותחושת ערך, לאנשים עם דמנציה ובני משפחותיהם – המקרה של מלב"ב בישראל הפרק באנגלית פורסם בספר בהוצאה לאור של קיימברידג’.

להמשך קריאה

הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו לקבלת עדכונים ומידע מקצועי!

דילוג לתוכן