לפי מכון ברוקדייל למחקר חברתי יישומי (2018), כ-36% מבני 65 ומעלה בישראל, מדווחים על תחושות בדידות, וכ-50% מהם חשים זאת לעיתים קרובות. כשחושבים על כך, לא מדובר בנתון מפתיע במיוחד. מדובר בשכבת גיל שעוברת שינויים רבים בעלי השפעה מבחינה חברתית: יציאה לפנסיה, מגבלות פיזיות שמובילות לצמצום בפעילות מחוץ לבית ולצערנו גם אובדן של בני זוג וחברים. כל אלו מובילים עבור רבים לצמצום הדרגתי של הפעילות החברתית, מכיוון שקשה ליצור להן חלופה. עם הזמן, מתפתחת בדידות כואבת הפוגעת במצב הרוח ובאיכות החיים.
לבדידות בגיל המבוגר יש מענים רבים – ובכלל זאת "מוקד טלפוני להפגת בדידות" הפועל בעמותת מלב"ב מזה 12 שנה. הוא מופעל ע"י מתנדבים מבוגרים לצד תלמידי תיכון במסגרת פרויקט "מחויבות אישית". כיום, המתנדבים נותנים מענה חיוני לכ-1,700 קשישים ברחבי הארץ. מתנדבי המוקד מתקשרים לקשיש לפי התדירות שהם מבקשים (פעם ביום, פעם בשבוע וכו'). השיחות יכולות להיות שיחות מעקב קצרות או שיחות נפש ארוכות ומעמיקות בהתאם לרצונו של הקשיש. הפנייה נעשית לפי המלצות של לשכות הרווחה, אנשי צוות במועדונים ומרכזים לגיל הזהב וגם בעקבות פנייה של קרובים.
לשירות מספר מטרות חשובות:
העלאת מצב הרוח והפגתה של הבדידות
לא פשוט למלא את היום בפעילות משמעותית וחיי חברה כשאין מסגרת. אפילו אם נדבר עם יקירנו שעה ביום, ביתר היום הם עשויים לחוות בדידות. לכן, גם קשישים שנמצאים בקשר טוב עם בני משפחתם, נעזרים במוקד כדי להעשיר את השגרה שלהם. מכיוון שלכל פונה מוצמד מתנדב קבוע, הקשרים שנוצרים מן השיחות, הופכים בהדרגה למשמעותיים, ואף מרגשים מאוד. סיפור נוגע ללב במיוחד הוא של ענת, מתנדבת במוקד, ששמרה על קשר עם אישה מבוגרת מאוד. כשיכולתה של הקשישה לדבר נפגעה, המתנדבת לא ויתרה והמשיכה לשוחח איתה באמצעות המטפלת שלה. יום אחד המתנדבת התקשרה והקשישה ביקשה לדבר איתה ישירות. להפתעתה הרבה, השיחה קלחה כבעבר. היא הייתה בהלם, ועדכנה את בתה של האישה. התברר שזה היה רגע נדיר של צלילות, והאם לא חזרה לדבר לאחר מכן.
בטיחות
גם לשיחות התעדכנות של כמה דקות יש ערך עצום. מתנדבי המוקד מוודאים שהקשיש אינו נמצא במצוקה, ומעדכנים את בני המשפחה אם אין מענה בזמן סביר. היו בעבר מקרים שבהם מתנדבים זיהו שינוי בקול או משהו שונה בדיבור (שיכולים להיות תסמין של שבץ מוחי או ירידה קוגניטיבית), ועדכנו את המשפחה שייתכן ויש צורך בבדיקה רפואית. המתנדבים יכולים לסייע גם במקרים של קשיים בבית, כגון התמודדות עם אלימות המופנית כלפי הקשיש.
סיוע בהתמודדות עם קשיי יום יום
המעבר לפלטפורמות דיגיטליות אומנם הקל על רובנו בהתנהלות מול הרשויות וקופות החולים, אבל הקשה מאוד על הקשישים. המתנדבים שלנו מסייעים בהתמודדות עם בירוקרטיה, דוגמת קביעת תורים לבדיקות רפואיות או התנהלות מול נותני שירותים. קשישים רבים פונים גם לקבלת עזרה בהשגת מידע כגון שעות פעילות של תחבורה ציבורית. לדוגמא, דינה, מתנדבת ותיקה במוקד, מספרת על קשישה ערירית שנקשרה אליה מאוד, והן מדברות כל יום. בשיא תקופת הקורונה הקשישה סבלה מחרדה, והתקשתה מאוד בקביעת התורים באמצעים דיגיטליים ובהתניידות. דינה קבעה עבורה את התורים וליוותה אותה לכל החיסונים. חשוב לציין שלא מדובר בהכרח בקשישים שאינם יכולים להיעזר במשפחתם. לעיתים פונים לקו, קשישים שמעדיפים להיעזר בשירות על מנת לשמור על פרטיותם ועצמאותם ככל הניתן. באופן זה מתאפשר להם לקבל את העזרה לה הם זקוקים, מבלי להפוך לתלויים בילדיהם. מעבר לסיוע הטלפוני, במצבים של מצוקה כלכלית ניתן לקבל אספקת ארוחות חמות מסובסדות וציוד לחורף.
ליווי בתהליכי קבלת החלטות
השינויים שמביאה לפתחנו בעת ההזדקנות מלווים בדילמות מורכבות מאוד. האם הגיע הזמן לעבור לדיור מוגן או מחלקה סיעודית, ואם כן, איזה? אולי בכלל עדיף להישאר בבית ולהביא מטפל? אילו התערבויות רפואיות מקובלות עלינו, ועל אילו עדיף לוותר? לרובנו אין את הידע המוקדם הנדרש כדי לענות על כל השאלות שיעלו, ולכן קשישים רבים פונים למוקד על מנת להתייעץ. למתנדבים שלנו אסור להתערב בהחלטה, אך הם יכולים לסייע בהנגשת מידע וליווי למוסדות השונים. את ההחלטה צריך לקבל הקשיש, יחד עם משפחתו.
אתם לא לבד
עמותת מלב"ב מפעילה מגוון שירותים שנועדו לאפשר איכות חיים טובה בגיל המבוגר. אנחנו תמיד כאן כדי להקשיב, להגיש עזרה ולענות על כל שאלה. אם אתם או יקיריכם מעוניינים בסיוע של המתנדבים שלנו, ניתן לפנות אל כוכב כהן, מנהלת המוקד, בטלפון: 052-7203032
כתבו:
כוכב כהן, מנהלת המוקד במלב"ב בשיתוף עם חברי הצוות
ומאיה הכט, נוירו-פסיכולוגית שיקומית בהתמחות, מלב"ב לקהילה.