חמישה דברים שחשוב לעשות לקראת סוף החיים של יקירכם:

"בשנה האחרונה, אולי בשל משבר הקורונה, חלה ירידה משמעותית בתפקודה של אימי. בחודשיים האחרונים הרגשתי שהיא מתפרקת בבת אחת: היא נראתה כבויה, לא אכלה ולא שתתה, כבר לא היתה מסוגלת לאחוז בכף והשפה שלה היתה מאוד מבולבלת.
אני עוסק בתחום הטיפול קרוב לארבעים שנה אך שום דבר לא הכין אותי להתמודדות עם גסיסתה של אימי. נכון לומר כי אף אחד, כולל הצוות הטיפולי במוסד בו היא נמצאת, לא הכין אותי כראוי לפרידה ממנה. קיוויתי כי העובדת הסוציאלית של המוסד, תלווה אותי ברגעים האחרונים וכי הצוות הרפואי היה אומר לי, או לפחות מרמז לי, כי ימיה ספורים והגיע הזמן להתחיל בפרידה ממנה.
לפני כשבועיים, התקשרו אליי מהמוסד בו אימי מאושפזת ואמרו לי לנסוע מיד לביה"ח. הסבירו כי מצבה של אימי התדרדר והיא נשלחה לטיפול נמרץ. הייתי במרחק של שעתיים נסיעה מביה"ח וכל הדרך לשם, שארכה כמו נצח, התאמנתי על מה להגיד לה ברגיעה האחרונים.
הגעתי לביה"ח בנשימותיה האחרונות, היא היתה ללא הכרה, אך בכל זאת אמרתי לה כמה אני אוהב אותה ומודה לה על הכל. החזקתי את ידה ובכיתי במשך דקות ארוכות עד שפרחה נשמתה.
אני לא יודע אם היא שמעה אותי, ועל זה אני מצטער, שחבל שלא אמרתי לה את הדברים קודם לכן"

בני משפחה מטפלים מתמודדים עם עומס טיפולי רב ביקיריהם. אך כשיקירם נמצא בסוף חייו, יש כמה דברים שניתן לעשות כדי להקל, ולו במעט, על ההתמודדות שלכם כבני משפחה מטפלים.
1. תשאלו את הצוות הרפואי, במוסד או בקופ"ח, כמה זמן נותר ליקירכם לחיות. תהיו ישירים בשאלה, רוב הסיכויים שהרופא לא ייתן לכם תשובה ישירה, אם בכלל, אך תבקשו הערכה גסה. מס' חודשים? שבועות? זה ייתן לכם אפשרות להיערך בהתאם.
2. שוחחו עם בן משפחתכם על ההיסטוריה המשפחתית שלכם. עם התחלת הדמנציה, האדם בדר"כ חווה פגיעה בזיכרון לטווח הקצר. עם התדרדרות המחלה, הפגיעה נעשית קשה יותר, אך עבור רבים דווקא הזיכרון לטווח הארוך, של שנות ה- 20-40 לחייהם דווקא מאוד ברורה להם. זו ההזדמנות שלכם לשוחח עם יקירכם, ולשמוע אודות שנים אלו ולרשום את סיפור חייהם.
3. זמן לומר תודה וסליחה. אל תחכו לרגע האחרון. ייתכן ויקירכם לא היה מושלם, והיחסים איתו אף היו מורכבים. אך עדיף למצוא את הדברים הטובים שבקשר שלנו ולומר אותם מאשר להתחרט ולאבד את ההזדמנות.
4. מוזיקה ושירה. המוזיקה היא כלי טיפולי לנשמה של האדם. תשירו ביחד, האזינו למוזיקה נעימה. שאלו את יקירכם איזה מוזיקה הוא אוהב או נסו לבדוק אילו זמרים וזמרות שלטו במצעד המוזיקה בשנות ה- 30 לחייו. ישנן אפליקציות טובות מאוד שיכולות לסייע באיתור מוזיקה זו.
5. דאגו לעצמכם. אף לא אחד יעשה זאת עבורכם. שתפו חברה קרוב או חברה על התמודדות שלכם בטיפול ביקריכם. קבלו ליווי של איש מקצוע העוסק בתהליך פרידה מאדם בסוף ימיו.

עמותת מלב"ב מלווה אתכם גם ברגעים קשים של פרידה מיקירכם. ניתן ליצור קשר איתנו בטל' 1700-70-4533 ולקבל ליווי ותמיכה לבני משפחה המטפלים באדם עם דמנציה ואלצהיימר.

 

כתב: יוסי ברנט, מנהל מלב"ב עד הבית ומלב"ב לקהילה

הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו לקבלת עדכונים ומידע מקצועי!

הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו לקבלת עדכונים ומידע מקצועי!