מניעת נפילות בסביבה הביתית, בדגש לאנשים עם דמנציה

הפוסט המקצועי, יתאר פעילות של  סדנא , למניעת נפילות בסביבה הביתית, בדגש לאנשים עם דמנציה.

הסדנא התקיימה באוקטובר 2025, בשפות העברית והאנגלית, במרכז היום מְלַבֵּב בית שמש, למטופלים עם דמנציה ואלצהיימר.

הסדנא שהתקיימה נפתחת בתיאור קצר של מטרות הסדנא ע"י גילה קפלן מנחת הסדנא.

כל מטופל במרכז היום, התבקש לשתף את חווית הנפילה האישית שלו:

  1. תיאור קצר של האירוע ,במובן הפיזי.
  2. שחזור החוויה הרגשית * שנחוותה סביב הנפילה, מהווה את החלק העיקרי של הסדנא.

מנחת הסדנא מאפשרת מרחב זמן ומרחב רגשי (סבלנות, תיקוף, תוך הימנעות מהשלמת משפטים בזמן השיתוף).

בסיום הסבב ניתנה הדרכה מעשית, על  גורמי הסיכון לנפילות בסביבה הביתית והנחיות למניעתן.

החלק התאורטי והמעשי התמקד במרחבי הבית השונים:

חדר שינה:

תאורה דולקת- מנורת לילה, מתג חשמל – בסמוך למיטה, יש לשבת בזמן שמתלבשים, להרים מהרצפה חפצים לא מקובעים

פרוזדור וחדר מדרגות:

יש להציב מעקה בשני הצדדים, כך גם  מדבקות מונעות החלקה  במדרגות והתקנת תאורה בין החדרים.                                                    

שירותים:

יש להשתמש בכיסא מקלחת וה"טלפון" של המקלחת . יש להציב ידיות אחיזה  סמוך לשירותים והמקלחת, כך גם כיסא הגבהה על האסלה.  לגברים ניתנה המלצה לוותר על עמידה מול האסלה ולהמירה בישיבה על האסלה בזמן מתן שתן, על מנת למנוע סחרחרות והרטבה על רצפת השירותים, שעשויה להגביר סכנה החלקה. 

 מטבח:

ארגון מוצרים וחפצים באופן נגיש, התקנת מטבח ידיות וללא גלגיליות, ולוודא  שסבון הריצפה ללא שעווה (מוצרי הברקה)                                                         

סלון:

לפנות ולסלק כבלים/ חבלים מכל סוג. שימוש בכריות להגבהה מהספות/כורסא. ארגון חפצים באופן נגיש.לפנות שטיחונים

הנה הצגת החלק האינטראקטיבי הרגשי  בסדנא:

ג.ס בן 75 סובל מאירועי מוחיים חוזרים.  מתנייד עם הליכון + מטפלת צמודה :

 "לפני כמה שנים יצאתי לטיול עם הכלב שלנו.  הוא משך אותי חזק. נפלתי. ראיתי אור לבן.  ולא יכולתי לקום עד שהחתן שלי בא לעזור לי"

"הרגשתי שמח כי החתן שלי והקדוש ברוך הוא עזרו לי. הרגשתי חסר אונים כי החתן שלי עזר לי"

ג.ש. בן 82 סובל frontal lobe dementia..  מתנייד עצמאית עם מטפל צמוד בשל אימפולסיביות:

"I fell in my home.  I don't remember too much how.  All of a sudden I was on the floor unable to get up."

"I felt Oh Bother!!!"

י.ל.  בן 80 סובל מPTSD ודכאון קליני. כ"כ סובל מאנמיה כרונית וקיבל מנת דם חוזרות:

"לא מזמן כשעליתי על האוטובוס מעדתי והתעלפתי.  מצאתי את עצמי באמבולנס.  אור שחור עטף אותי. המון אנשים עזרו לי" . "הרגשתי כאבים ופחד מהאור השחור.  הרגשתי טוב שהרבה אנשים עזרו לי" .

ס.ש. בת 92 סובלת מדיכאון ובעיות מעי רבות. מתניידת עם מקל.  באופן אימפולסיבי:

"I fell in the bathroom"

"I felt angry at myself for being clumsy and ashamed for all the trouble I caused"

ז.פ. מתנדב בן 75 :

" נשאתי מגש כלים.  מעדתי נפלתי וכל הכלים והקינוחים נשברו ונשפכו על הרצפה.  התיישבתי בתוך כל הבלגן וצחקתי.  "הרגשתי מבוכה ובושה"

הסיפורים  חזרו על עצמם בקרב המשתתפים.

 רגשות דומים דווחו כמעט אצל כל המשתתפים:

הרגשתי: מודאג , פחד ,חסר אונים , טוב, הכול יהיה בסדר , חסר ישע ,כעס , בושה ,כאבים

I felt:  Afraid, Worried,Frustrated,Desperate,Grateful (for the help I got),Pain,Embarrassed

בתום הסדנא:

 כל משתתף קיבל מגנט עליו הועלו המלצות למניעת נפילות בסביבה הביתית לשים על דלת המקרר או על דלת פלדה.

משוב:

מבקרים דווחו שהיה להם "ממש כיף".

שהם : "לא חשבו על הצד הזה אף פעם" ושהיה "חשוב ומרגש". 

 

סיכום:

הנחת היסוד בזיהוי החוויה הרגשית האישית היא, שזו עיקרה ותמציתה של החוויה.  הרגש הוא המניע לפעולה. הרגש הוא התגובה הראשונית והבסיסית לחוויה האישית.

"רגש הוא תפיסה של תנועה פנימית. גל של אנרגיה המפעיל את מערכות הגוף. גל זה הוא דחף וכשהוא מגיע לתודעה הוא מייצר רגש." ( ד"ר אלכסנדר לואן/JOY"").

ברוב המוחלט המניע, לדוגמא, להגיע ממקום א' למקום ב'  הוא רצון עז לאוטונומיה ועצמאות. לביטוי אישי ולשימור חשיבות עצמית.  גם במחיר של סיכון מודע או לא מודע לפגיעה או חבלה עצמית או לאחרים.  

ברוב המוחלט קיימת הרגשת כעס ואכזבה אישית מאי נקיטת אמצעי הזהירות הנדרשים לסיפוק המניע.

"רגשות הם מסרים לכל תובנה ממשית ומהווה את המרכיב האוטנטי והעמוק ביותר לחוויה האישית."( אילנית פינטו דרור).

 במידה ואתם זקוקים לסיוע והכוונה מקצועית, מידע על אפשרויות מתן הטיפול בביתו של המטופל בשילוב תמיכה סוציאלית, או קבלת עזרה בהשגחה על מטופל בבתי החולים, צרו אתנו קשר ונשמח לסייע – אנו בעמותת מלבב נותנים מגוון פתרונות הוליסטיים למטופל עצמו ולבני המשפחה שסובבים אותו.

צרו אתנו קשר ונשמח לעזור!

פנו אלינו בטלפון 1700-70-4533 או באתר – www.melabev.org.il.

מאת: גילה קפלן- אחות מוסמכת, מדריכה טיפולית במרכז היום מְלַבֵּב בית שמש , יוזמת ומנחה של הסדנא.

הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו לקבלת עדכונים ומידע מקצועי!