הגשם כבר מתדפק על חלוננו, ולצערנו מביא איתו אורחים פחות רצויים. בעונה הקרה כולנו חשופים יותר למחלות – מצינון קל ועד דלקת ריאות – אבל בקרב האוכלוסייה המבוגרת, ובעיקר אנשים מבוגרים עם דמנציה, הסיכון גבוה בהרבה. המערכת החיסונית שלנו נחלשת עם השנים, ומחלות שבעבר התגברנו עליהן בקלות יכולות להפוך לסכנה של ממש. בנוסף לשינויים במערכת החיסונית, בגיל המבוגר רבים סובלים ממחלות רקע שמגבירות את הסיכון לסיבוכים, כמו מחלות לב, ריאות, כליות וכו'.
איך לשמור על אדם עם דמנציה (ועל עצמנו) ממחלות חורף?
- התחסנו נגד שפעת! גם אם לא ניתן למנוע לחלוטין הדבקה, מחקרים מראים שהחיסון מקטין את הסיכון לסיבוכים. מעניין לציין שלאחרונה פורסמו מספר מחקרים שמצאו קשר בין הקפדה על שגרת חיסוני שפעת לבין הפחתה משמעותית בסיכון לפתח דמנציה.
- הקפידו על שטיפת ידיים תכופה. שטיפת ידיים במים וסבון היא הרגל מצוין למניעת מחלות. זה הזמן לחזור להרגלים שרכשנו בשיא הקורונה וכבר הספקנו לשכוח.
- שמרו על אורח חיים בריא שמותאם לשינויי העונות. לקריאה נוספת על איך אפשר לעזור ליקירינו לעבור את החורף בשלום, לחצו כאן.
איך לעזור לאדם עם דמנציה כשהוא חולה?
לפעמים השפעת מופיעה גם כשמקפידים על היגיינה ואורח חיים בריא. אם זה המצב, יש כמה דברים שאפשר לעשות כדי להקל על יקירנו:
- צרו קשר עם רופא או רופאת המשפחה, ואל תתנו תרופות ללא מרשם (סירופ נגד שיעול וכו') ללא אישור.
- עקבו אחרי צריכת נוזלים למניעת התייבשות. אם מתאפשר, כדאי לעקוב אחרי צבע השתן כסמן לשתייה מספקת.
- לא להגיע לפעילות במסגרות בקהילה אם הם חולים! מחלות ויראליות הן מסוכנות במיוחד לאנשים מבוגרים עם דמנציה, אל תסכנו את החברים של יקיריכם.
- התכוננו לאפשרות שתהיה החמרה של הדמנציה. כשאנשים עם דמנציה חולים, במיוחד אם יש פגיעה שפתית והם מתקשים להסביר את המצוקה, הסימפטומים שלהם עלולים להתעצם. ייתכן שתהיה יותר רגזנות ואי שקט, וירידה בתפקודי החשיבה. זה זמן טוב לפנות למעגלי התמיכה ולהכין אותם לאפשרות שתצטרכו עזרה בימים הקרובים.
מה לעשות כשהמטפל העיקרי של אדם עם דמנציה, חולה?
גם בני משפחה מטפלים נמצאים בסיכון מוגבר למחלות חורף. העומס והלחץ שלעיתים קרובות נלווים לטיפול באדם עם דמנציה משפיעים על המערכת החיסונית לרעה. יש כמה דברים שחשוב לעשות כשאנחנו חולים:
- לא להתקרב ליקיריכם! כאמור, אנשים עם דמנציה פגיעים יותר למחלות ויראליות, ואפילו צינון פשוט יכול להסתבך. זה הזמן לגייס את יתר המשפחה לטיפול, ולקחת זמן לטפל בעצמכם. מנוחה והורדה של העומס מהטיפול גם יאפשרו החלמה מהירה יותר.
- שמרו על היגיינה. אם אתם גרים באותו בית, הקפידו על שטיפת ידיים, עטו מסיכה ואווררו את החדרים ככל הניתן.
- אל תהססו לבקש עזרה. קחו בחשבון שאם גם אתם כבר לא צעירים, יש סיכוי טוב שתסבלו מעייפות מוגברת גם אחרי שהמחלה הוויראלית תחלוף. דאגו מראש לסיוע בטיפול בשבועות הקרובים.
עמותת מלב"ב מאחלת לכם ולכן חורף בריא ונעים!
כתבה:
מאיה הכט, נוירו-פסיכולוגית שיקומית בהתמחות, מלב"ב לקהילה