על החשיבות של חופשות עבור בני משפחה מטפלים

"מנוחה היא לא עצלות. לשכב לעיתים על דשא, בצל עצים ביום קיץ, ולהקשיב לרשרוש המים, או לצפות בעננים צפים לרוחב השמיים, זה בשום פנים ואופן לא בזבוז של זמן."

– ג'ון לובוק, מתוך The Use of Life

במאה ה-19 האומה הצרפתית לימדה אותנו שכולם זכאים לחופשה שנתית משמעותית. חופשת הואקאנס הפכה לאבן יסוד תרבותית, ועד היום כל איום עליה מעורר סערה חברתית. גם בישראל ישנה הכרה בחשיבות של החופשה כחלק בסיסי מתנאי העבודה. הטיפול באדם עם דמנציה, קל וחומר בשלבים מתקדמים, הוא מעמיס ושוחק בהרבה מרוב המקצועות בשוק החופשי. במציאות שבה ברוב המשפחות הטיפול מתנקז למטפלת עיקרית יחידה (מחקרים מראים שנטל הטיפול נופל בעיקר על נשים), חופשה שנתית משמעותית, שבמהלכה ניתן להרפות מן הטיפול, היא חיונית לרווחת המטפלת ויכולתה להתמיד לאורך זמן.

לקחת זמן לעצמכם

ראשית, כאשר האדם עם הדמנציה נמצא בשלבים מתקדמים של המחלה, כבר לא מומלץ לצאת יחד לחופשה. למעשה, קשיי ההתמצאות והתקשורת הופכים ביקור במקומות לא מוכרים ואפילו שבירת שגרה לגורמי סיכון לשוטטות, מצוקה והחרפת תסמינים התנהגותיים וקוגניטיביים. מעבר לכך, לעצם היכולת להנות מחופשה בנפרד יש חשיבות וערך בפני עצמה. להתאווררות יש חשיבות אדירה במילוי מצברים של המטפלים, מגנה על הבריאות מפני השפעות ארוכות טווח של עומס, ומחסנת מפני שחיקת החמלה. הפרידה אומנם קשה, היא מצריכה התארגנות לוגיסטית מורכבת ועלולה לעורר תחושות אשמה – אבל חשוב לזכור שכאשר בני המשפחה ישובו רעננים (ואולי גם מתגעגעים) – המטופלים יהנו מטיפול טוב יותר לאורך זמן.

מניסיוננו, לפעמים צריך להזכיר לבני המשפחה שאנחנו פוגשים, שהיותם בני משפחה מטפלים, לא מבטלת את היותם אנשים נפרדים ובעלי צרכים משלהם. תפקידם כמטפלים עיקריים באדם עם דמנציה יכול להימשך שנים רבות, וצריך להשתלב בשגרת חיים ולא לעצור אותה. אין הגיון בלדחות את הצרכים של בני המשפחה המטפלים למועד מאוחר יותר. לכן, תכנון החופשות של המטפלים העיקריים צריך להיכלל בתוכנית הטיפול, לא פחות מסוגיות כמו מקלחות, תעסוקה בשעות הפנאי וביקור לרופא. חשבו על זה כך – אותה היערכות לוגיסטית נדרשת ממשפחות שיקירן מטופל על ידי עובד זר הזכאי לחופשות קצרות מדי חודש וחופשה שנתית ארוכה. האם בני משפחה מטפלים אינם ראויים לכל הפחות לאותה התגייסות?

מה צריך לעשות לפני שמזמינים צימר?

כאמור, יציאה לחופשה מטיפול באדם סיעודי היא אתגר לוגיסטי שיש לתת עליו את הדעת. אלו דברים שכדאי לחשוב עליהם, ולבחור את האפשרות המתאימה ביותר לכם וליקיריכם:

  • בחירת יעד – כמובן שחופשות בחו"ל מצריכות היערכות יותר רצינית מחופשות בארץ, כיוון שתהיו פחות זמינים במצבי חירום. עם זאת, יש יתרונות מאוד ברורים לניתוק.
  • מציאת מחליפים מתאימים לטיפול בבית – האם יש אפשרות שיגיע קרוב משפחה או חבר שיחליף אותנו בזמן החופשה? אם לא, אפשר להזמין איש מקצוע מחברת סיעוד בתשלום ולשקלל זאת בהוצאות החופשה. כמובן שכדאי שיהיה אדם קבוע, שיוכל להפגש עם המטפלת העיקרית לפני הנסיעה. בנוסף, כדאי שיהיה בן משפחה שיהיה זמין לסייע לאיש המקצוע במקרה חירום.
  • אירוח אצל קרובים – אירוח של האדם עם הדמנציה בבית קרובים, הוא פיתרון יעיל כאשר בני המשפחה אינם יכולים לטפל ביקירם בביתו.
  • נופשונים – כאשר לא ניתן להשאיר את המטופל בבית, ניתן לחפש נופשונים (מלונות סיעודיים) שמקבלים באופן זמני אנשים עם דמנציה. זה פיתרון לא אידאלי כיוון שהוא יכול לגרום למצוקה ורצוי רק עבור חופשות ארוכות, אך הוא בהחלט עדיף על פני ויתור על חופשה עבור המטפלים.
פתרונות לחופשה נוחה לכיס

אנחנו מאמינים שחופשה היא זכות של כולם, אבל ברור שלא כולם יכולים לעמוד בעלות של נסיעה ליעד נחשק, שלא לדבר על מימון איש מקצוע מחברת סיעוד או נופשון. יש לנו שני רעיונות לחופשות נוחות יותר לכיס:

  • להתארח אצל משפחה או חברים – זה הזמן להעביר את השבוע אצל החברים מהקיבוץ או להתארח אצל הבת בתל אביב ולמלא את הימים בטיולים בשדרה וקריאה על חוף הים. גם אם אין בני משפחה שיוכלו להחליף אתכם ויהיה צורך לשכור איש מקצוע, עלות החופשה תצטמצם מאוד.
  • החלפת בתים – עליות המחירים בשוק הובילו לטרנד חופשות מעניין – אנשים מציעים את ביתם כיעד לחופשה בתמורה לשהות בבית ביעד תיירותי אחר. כך משפחה צעירה מן הצפון יכולה להציע את דירת הגן הירוקה והשלווה שלה בתמורה לחופשה ירושלמית במרחק הליכה מהשוק. ברוח הטרנד, אפשר לעשות החלפות בתים עם בני המשפחה שיחליפו אתכם. כך תוכלו להנות מהשקט והפרטיות בבית שלהם. ההרפתקנים מביניכם יכולים לנסות גם החלפת בתים עם זרים בזמן שהיקיר מתארח אצל משפחה.

 

אנחנו בטוחים שיש עוד פתרונות מצויינים שיאפשרו לכן ולכם לקחת זמן נחוץ להתאווררות. אנחנו בעמותת מלב"ב נמצאים כאן, כדי לייעץ ולחשוב יחד איתכם על הפיתרון המתאים ביותר לכם וליקיריכם.

חג שמח!

 

כתבו:

מאיה הכט, מתמחה בנוירופסיכולוגיה שיקומית, מלב"ב לקהילה

רנה קליכמן, עו"ס, מלב"ב לקהילה

הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו לקבלת עדכונים ומידע מקצועי!