בני משפחה מטפלים: איך להתכונן מראש ולמנוע מתחים מיותרים

בוודאי יצא לכם לחשוב: "מה יקרה אם אחד מהקרובים אליי יזדקק לעזרה יומיומית?" זו מחשבה לא פשוטה, אבל האמת היא שרבים מאתנו כבר היו, או יהיו, במצב שבו הם מטפלים באדם קרוב. אם זה הורה מבוגר, בן או בת זוג, או אפילו חבר קרוב – זה אתגר עצום שדורש מאמץ פיזי וגם רגשי.
עם העלייה בתוחלת החיים ונסיבות החירום כאן בישראל, מצבים אלו הופכים לנחלתם של יותר ויותר אנשים ומשפחות מידי יום.

על מנת לנסות ולהתמודד עם הקשיים בתקופה זו על הצד הטוב ביותר, רצוי לבדוק איך אפשר להתכונן לכך מראש ולמנוע לפחות חלק מהקושי, באמצעות כלים משפטיים כגון, ייפוי כוח מתמשך והנחיות רפואיות מקדימות.

ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי שמאפשר לכם, בתור בני משפחה  מטפלים, לדעת בדיוק איך וכיצד לפעול, כשמגיע הזמן המתאים לטפל ביקיריכם הנזקק לכם. לא מדובר רק בניירת משפטית, אלא גם באמצעי להפחתת לחצים רגשיים לא פשוטים בהמשך: כשיש הנחיות ברורות מצד האדם היקר לנו בייפוי הכוח המתמשך, אין צורך לנחש מה היה רוצה שיקרה. המסמך המשפטי הזה נותן לכם ביטחון בהחלטות, חוסך קונפליקטים מיותרים בין בני המשפחה ומאפשר לכם להתמקד במה שחשוב באמת: לדאוג לאדם היקר לכם, לפעול לטובתו ולכבד את רצונו .

לדוגמה, אם קרוב משפחה שלכם קובע מראש מי ינהל את כספיו ומה הוא מעדיף בנוגע לטיפולים רפואיים מסוימים, זה עוזר להימנע מוויכוחים משפחתיים בנושא ומקל על התהליך המורכב ממילא.

לצד הייפוי כוח המתמשך, קיים גם מסמך הנחיות רפואיות מקדימות, המאפשר לאדם לקבוע מראש איזה טיפולים רפואיים הוא כן או לא מעוניין לקבל בעתיד. זה לא רק נותן למטופל תחושת שליטה, אלא מקל מאוד גם על מי שמסביבו. במקום לשאול את עצמכם "מה נכון לעשות?", יש לכם תשובה ברורה מודעת מראש – וזה יכול למנוע הרבה מתח רגשי ומשקעים בעתיד,והתעסקות מיותרת.

בנוסף, הנחיות אלו עוזרות לכם להתמודד בצורה טובה יותר ובסמכות, מול הצוות הרפואי, ומונעות מצבים שבהם אתם מרגישים לבד בהחלטות.

כלים נוספים למי שמטפל בבן משפחה

כלים נוספים למי שמטפל בבן משפחה

בנוסף לייפוי כוח מתמשך והנחיות רפואיות, יש עוד דרכים להקל על עצמכם:

  1. להיות המטפל הרשמי: במקרים מסוימים אפשר לקבל גמלת סיעוד מהמוסד לביטוח לאומי עבור טיפול בקרוב משפחה.
  2. זכויות בעבודה: כדאי לדעת שמותר לכם להיעדר לצורך טיפול בקרוב משפחה – וזה על חשבון ימי מחלה.
  3. תמיכה רגשית: קבוצות תמיכה או ייעוץ אישי יכולים לעשות את כל ההבדל.
  4. מיצוי זכויות: יש הרבה הטבות וסיוע שמגיעים לכם – רק צריך להכיר אותם.
אז איך מתחילים?

תכלס, זה פחות מסובך ממה שזה נשמע. מתחילים משיחה כנה עם הקרובים אליכם, וממשיכים לפגישה עם עורך דין מוסמך שמכין את ייפוי הכוח המתמשך. אפשר גם לעדכן את המסמכים האלה לאורך הזמן, בהתאם לצרכים שמשתנים. החשוב הוא לנהל שיחה פתוחה על הנושא ולהבין את היתרונות שבדבר לשני הצדדים.

אם יש משהו שיכול להקל עליכם כמטפלים, זה לתכנן מראש. ייפוי כוח מתמשך, הנחיות רפואיות ועוד כלים קטנים יכולים לעשות את כל ההבדל. אל תחכו לרגע האחרון. שבו עם המשפחה, דברו עם מומחים ותנו לעצמכם ולקרובים לכם את השקט הנפשי שמגיע לכם.

בעזרת הכלים הנכונים, תמיכה משפחתית וליווי מקצועי, אפשר לשפר את איכות החיים שלכם ושל בן המשפחה, ולמצוא את הדרך להתמודד עם האתגרים בצורה טובה יותר.

גם אצלנו, בעמותת מלב"ב, תוכלו למצוא הכוונה ומידע בנושא – כדי לעזור לכם לשמור על הבריאות שלכם, תוך כדי דאגה לאהובים עליכם.

לפרטים נוספים, התקשרו 1700-70-4533 או בקרו באתר שלנו www.melabev.org.il.

כתבה: שרון שילוח, גרונטולוגית, עמותת מְלַבֵּב

הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו לקבלת עדכונים ומידע מקצועי!