ראיון עם מר זבולון אורלב, יו"ר עמותת מְלַבֵּב/ פורסם בידיעון האגודה הישראלית לגרונטולוגיה 12/05/2025

מהנעשה באגודה הישראלית לגרונטולוגיה 12.5.2025

נעים להכיר – אנשים שעומדים בראש המערכות לזקנה מהאקדמיה ומהשדה

זבולון אורלב, חבר כנסת ויו"ר המפד"ל לשעבר, שר הרווחה בממשלת ישראל ה-30:

"אני מאמין גדול בשירות האזרחי המקצועי, האנושי וההתנדבותי שעושים הארגונים והעמותות במגזר השלישי, שמטפלים בתחומי הרווחה. לולא הם יש לי חשש שהכול היה מתמוטט".

זבולון אורלב, חבר כנסת ויו"ר המפד"ל לשעבר, בשנת 2003 התמנה לשר הרווחה בממשלת ישראל ה-30. מאז פרישתו מהחיים הציבוריים מתנדב אורלב בארגונים בתחום החינוך והזקנה ביניהם מכהן כיו"ר מלב"ב – עמותה המתמחה בשירותים לקשישים ולאנשים עם דמנציה בקהילה.

במהלך פעילותו הציבורית היה מצוי אורלב בצומת קבלת החלטות וגיבוש מדיניות. ניסיון רב השנים שצבר ותפיסתו החברתית מנחים אותו בפעילותו ההתנדבותית במגזר האזרחי כשותף בהובלת ארגונים ועמותות בתחום החינוך והרווחה. נעים להכיר – אנשים שעומדים בראש המערכות לזקנה מהאקדמיה ומהשדה

בריאיון מסביר אורלב כיצד לדעתו צריכה להיראות תפקידה הממלכתי של המדינה ועל תפקידו הקריטי של המגזר האזרחי ברווחתם של אזרחי המדינה בכלל ושל האזרחים הוותיקים בפרט.

 

פיצול המשרדים הממשלתיים: מונע שירות מיטבי לאזרחים
"בשנת 2003, נבחרתי לכהן כשר העבודה והרווחה, אך לאחר ארבעה חודשים המשרד פוצל והפכתי להיות "רק" שר הרווחה. כבר אז חשבתי שזאת הייתה טעות גדולה, בגלל שרווחה לא יכולה לעמוד בפני עצמה, וכי העבודה היא התחום המשלים לה. כשמפרידים את העבודה מהרווחה למעשה נפגעת היכולת לתת מענה מיטבי לאזרחים" מסביר אורלב. "לעבודה יש חלק משמעותי ברווחתם ובאיכות חייהם של האזרחים כולם, על אחת כמה וכמה של האזרחים הוותיקים. טיפול בסוגיות התעסוקה בכלל ובגיל הפרישה בפרט, יביא בין היתר לצמצום תופעת העוני שיש לה השפעה על החברה כולה ובוודאי על האוכלוסיות החלשות.
היום, המצב אפילו חמור אף יותר, הפיצול הוביל למשרד הרווחה והביטחון החברתי, לצד משרד העבודה ולצד המשרד לשוויון חברתי.
פיצול המשרדים, גורם לא אחת לחוסר תיאום ולקושי לקבל החלטות המתבססות על ראייה כוללת, ובכך שולל את האפשרות של המדינה לתת את המענה המיטבי בהיבט הרחב בכל הנוגע לכל תחומי החיים של האזרחים".

הקמת יחידת ההתנדבות בשירות הקהילתי

"אחת התקופות שבהן התעצבה תפיסתי החברתית הייתה כשנקראתי על ידי השר זבולון המר ז"ל, שכיהן כשר הסעד ב-1975, להקים את יחידת ההתנדבות הראשונה בשירות הקהילתי. בתפקידי זה כיהנתי בשנת 1977 גם במשרד הרווחה והעבודה. בשנה זאת איחדו בין שני התחומים. באותה תקופה הבנתי שמדינת ישראל, ככל שתהיה נטולת בעיות כלכליות וחברתיות, לעולם לא תוכל לתת מענה פרטני לכל אזרח בכל בעיה, בכל זמן ובכל מקום. ולכן יש חשיבות גדולה מאוד לשיתוף פעולה בין שלושת המגזרים: המדינתי, העסקי והאזרחי – ביחד הם יוכלו לתת את המענה המיטבי לכל אזרח. תפקיד המדינה הוא בקביעת המדיניות, התשתית החוקית, התקציבים הדרושים, לפתח ולאכוף, ולהעניק רשת ביטחון סוציאלית לאזרח".

חשיבות השארת הטיפול בקהילה

"במהלך עבודתי בתחום הרווחה הכרתי מצוקות רבות וברוב המקרים ראיתי שהמענה המקצועי המועיל והאפקטיבי ביותר הוא מציאת פתרון בתוך הקהילה ולאו דווקא בהשמות חוץ ביתיות שמצריכות משאבים גדולים במשאבי אנוש ותקציב ושאינם בנמצא. הדבר נכון לכל התחומים, בין אם מדובר במוגבלויות, זקנים וכד'.
בתוך כך, כשכיהנתי כשר הרווחה, אחד ההסכמים שחתמתי עליהם מול האוצר היה צמצום בהשמות חוץ ביתיות (בכל התחומים), כדי שהכסף שנחסך יופנה להעצמת הטיפול בקהילה. כמו כן, פעלתי להעביר מסגרות ממשלתיות למסגרות ציבוריות.
נכון להיום, ישראל מצטיינת בכך ששיעור ההשמות במסגרות החוץ ביתיות בתחום הזקנה הן מהנמוכות בעולם, וכאן אני רוצה לציין את פרופ' יצחק בריק שהוביל את הקמת מרכזי היום, מערכי טיפולי הבית והקהילות התומכות – כדי שיתנו מעטפת כוללת לטיפול בזקנים בקהילה.
אך לצערי, המדינה לא מתקצבת הקמת מרכזי היום והפעלתם, והזקנים הם אלה שמשלמים על השירות מקצבת הסיעוד או מכספם הפרטי. אני מקווה שבעתיד הקרוב המצב ישתנה", מסכם אורלב.

משבר חוק הסיעוד

"חוק הסיעוד, כפי שהוא היום, פוגע בזקנים. המעבר מגמלה בעין לגמלה בכסף – יצרה פרצה בעייתית, שלא נצפתה מראש, שצריך לטפל בה כראוי כדי שהכספים יופנו לטיפול בזקן ולא למטרות אחרות שהמשפחות מחליטות עליהן. יש לנסח הגדרות ברורות באותם מקרים שהזקן לא כשיר להחליט בעצמו, הגדרות שישימו את הזקן ואת רווחתו הבריאותית והנפשית במרכז. יש למצות את הדיונים בנושא חוק הסיעוד בהקדם כי בינתיים, זקנים רבים 'נופלים בין הכיסאות' ונפגעים".

אני מאמין בחברה האזרחית

"מאז פרישתי מהחיים הציבוריים, אני מקדיש את כל זמני בהתנדבות במגזר השלישי בתחומי החינוך והרווחה. אני מאמין גדול בשירות האזרחי המקצועי, האנושי וההתנדבותי שעושים הארגונים והעמותות במגזר השלישי, שמטפלים בתחומי הרווחה. לולא הם יש לי חשש שהכול היה מתמוטט. ישראל היא מדינה מאוד מתקדמת במעורבות של המגזר האזרחי בכל תחומי החיים. אני מקווה שהמערכת הממלכתית תלמד מהחברה האזרחית ושהאחרונה תדע להשפיע השפעה מעשית גם על המגזר הממלכתי, ומדינת ישראל תהיה לתפארת גם בתחומי הרווחה".

הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו לקבלת עדכונים ומידע מקצועי!